بررسی مشخصات خودرو شاهین سایپا (رهام)

سایپا شاهین با نام اولیه رهام»، سدان جمع‌وجور خانوادگی شهری است که اولین بار نمایشگاه خودرو شیراز ۱۳۹۷ رونمایی شد. این اتومبیل یکی از جدیدترین و البته پر سر و صداترین محصولات گروه خودروسازی سایپا است شاهین روی پلتفرم SP100 سایپا طراحی شده و یکی از خودروهایی است که در طرح ثبت نام  سایپا در سال ۱۴۰۰ به مشتریان عرضه می‌شود.

مزایا و معایب:

+ زیباترین محصول سایپا

+ کابین و صندوق جادار

– موتور ۸ سوپاپ

مشخصات فنی

شاهین جدیدترین محصول سایپا است و طراحی ظاهری زیباتری نسبت به دیگر تولیدات خودروساز داخلی دارد. با این حال، همان پیشرانه‌ای ۱.۵ لیتری ۸ سوپاپی که در تیبا، ساینا و کوییک استفاده شده بود، زیر کاپوت شاهین هم قرار گرفته است و یکی از ایرادات و اشکالات این خودرو جدید به شمار می‌آید.

تنها تفاوت پیشرانه شاهین با اعضای هم‌خانواده خود، مجهز بودن به توربوشارژ یا پرخوران است که باعث می‌شود قدرت این موتور از ۸۷ اسب بخار با تنفس طبیعی به ۱۱۰ اسب بخار با توربوشارژ برسد.

هر چند این موتور توربوشارژ قدرت و گشتاور بیشتری پیدا کرده اما وقتی آن را با پیشرانه EF7 ایران خودرو مقایسه می‌کنیم، می‌بینیم که ۵ اسب بخار قدرت کمتری نسبت به این موتور تنفس طبیعی دارد.

شاهین با جعبه دنده ۵ سرعته دستی به مشتریان عرضه شده و در آینده نیز مدل گیربکس اتومات آن به بازار می‌آید. انتظار می‌رود که شاهین اتومات موتور ۱۶ سوپاپه و قوی‌تری داشته باشد.

سایپا شتاب ۰ تا ۱۰۰ شاهین را اعلام نکرده، اما بعضی تست‌های شخصی ۱۳ ثانیه را برای این سدان جمع و جور شهری ثبت کرده‌اند. در صورتی که اگر موتور شاهین ۱۶ سوپاپه بود، احتمالا در ۸-۹ ثانیه به به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسید.

نوع موتور
خطی بنزینی
حجم موتور
۱.۵ لیتر
سیلندر / سوپاپ
۴ / ۸
تنفس موتور
توربوشارژ
حداکثر قدرت
۱۱۰ اسب بخار
حداکثر گشتاور
۱۷۸ نیوتن متر
جعبه دنده
۵ سرعته دستی
محور محرک
دیفرانسیل جلو
شتاب
۱۳ ثانیه
حداکثر سرعت
۱۹۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت
۷.۵ لیتر در صد کیلومتر
استاندارد آلایندگی
یورو ۵
سیستم فرمان
برقی
نوع بدنه
سدان جمع و جور
نوع رینگ
آلومینیومی
نوع شاسی
یکپارچه
ترمز جلو
دیسکی خنک‌شونده
ترمز عقب
دیسکی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول
۴۴۴۶ میلیمتر
عرض
۱۷۷۱ میلیمتر
ارتفاع
۱۴۹۰ میلیمتر
فاصله بین محور جلو و عقب
۲۶۵۰ میلیمتر
وزن خالص
۱۲۷۸ کیلوگرم
تعداد سرنشین
۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب
۴۲۰ لیتر
حجم مخزن سوخت
۴۷ لیتر
قطر رینگ
۱۵ اینچ
چرخ جلو و عقب
R15 185/65

طراحی ظاهری

پس از مواجهه نخستین با ماشین سایپا شاهین احتمالا شما نیز همچون بسیاری از افراد دیگر متوجه زیبایی نسبی این خودرو، به‌ویژه در قیاس با بسیاری از محصولات دیگر سایپا نظیر انواع تیبا، پراید و غیره خواهید شد و بر آن اذعان خواهید کرد.

با این حال نمی‌توان تمام این زیبایی و جذابیت ظاهری خودرو شاهین در قیاس با خودروهای تولید داخل را تماما به پای شرکت سایپا و تیم طراحی این خودرو نوشت؛ به دلیل اینکه سایپا شاهین شباهت بسیار زیادی به ولکس C30 داشته و قطعا از طراحی ظاهری سدان چینی مذکور در بحث ترسیم شمایل سایپا شاهین (رهام) الهامات بسیاری گرفته شده است. حتی می‌توان پا را فراتر گذاشت و خودرو سایپا شاهین را فیس‌لیفتی نسبتا جذاب از ولکس سی30 در نظر گرفت.

به هر حال طراحی خوشایند این خودرو به ویژه شمایل اسپرت چراغ‌های جلو، طرح سه‌بعدی و دلپسند سپر به همراه حالت ساده اما خوشایند جلوپنجره، چهره‌ای زیبا و مطابق با سلیقه بسیاری از مشتریان ایرانی برای خودرو شاهین به ارمغان آورده‌ است.

طراحی داخلی

طراحی داخلی شاهین نیز در نوع خود (دنده‌ای و اتومات) و در مقایسه با بسیاری از تولیدات دیگر این شرکت، جذاب و مدرن‌تر به نظر می‌رسد. طراحی تقریبا زیبای کنسول میانی داشبرد به همراه فرم مناسب غربیلک فرمان و حالت اسپرت پنل کیلومترشمار پشت آن، جلوه‌ای چشم‌نواز و تقریبا همه‌پسند از فضای داخلی شاهین به نمایش می‌گذارد.

سطح کیفی متریال کابین نیز گرچه احتمالا چندان مرغوب نیست اما نسبت به سایر محصولات سایپا نظیر کوییک، تیبا و ساینا، باکیفیت‌تر است

حضور چهار سرنشین بزرگسال با قد متوسط در این خودرو با محدودیت خاصی مواجه نیست. صندوق عقب سایپا شاهین نیز حدود ۴۲۰ لیتر فضا در اختیار وسایل و اسباب کاربران قرار داده و حجم آن جهت مسافرت‌های خانوادگی کاملا قابل قبول و مناسب خواهد بود.

آپشن ‌ها و امکانات

شاهین همان طور که از نظر طراحی ظاهری و داخلی گام رو به جلویی برای گروه خودروسازی سایپا محسوب می‌شود، از دیگر محصولات داخلی این شرکت هم آپشن‌های بیشتری دارد.

چندی قبل تصاویری از طراحی داخلی شاهین منتشر شد که در آن کیلومترشمار دیجیتال پشت فرمان این خودرو دیده می‌شد. احتمالا این آپشن برای تیپ‌های گران‌قیمت‌تر و مدل اتومات در نظر گرفته شده و کروز کنترل، سنسور باران، کنترل پایداری، صندلی برقی جلو، نورپردازی کابین، ایربگ پرده‌ای و حالت رانندگی از دیگر آپشن‌های آینده شاهین خواهد بود.

رقبای شاهین سایپا در بازار

از رقبای اصلی شاهین میتوان به دنا پلاس دنده‌ای، تارا و پژو 207i اشاره نمود. دنا از نظر طراحی حالتی قدیمی و تکراری دارد و از نظر گشتاور موتور نیز، ضعیف‌تر از شاهین ظاهر می‌شود. همچنین با توجه به حذف برخی گزینه‌ها از روی دنا دنده‌ای، فرزند ایران‌خودرو دیگر در بحث آپشن هم قادر به شکست نماینده تازه نفس سایپا نخواهد بود. جدا از تمامی اینها شاهین بدلیل بهره‌مندی از پلتفرم جدیدتر، در بحث ایمنی گزینه به‌روزتری محسوب میشود. اما از طرف دیگر دنا به لطف پیشرانه تنفس طبیعی خود، ضمن ارائه شتاب و سرعت کافی، در بحث استهلاک و هزینه‌های نگهداری بر شاهین برتری دارد، بخصوص که بدلیل حضور طولانی در بازار از نظر فراوانی قطعات یدکی (بخصوص بدنه) نیز از شرایط بهتری برخوردار است. جدا از این مورد میتوان کیفیت کابین دنا را هم اندکی بهتر دانست، ضمن اینکه از نظر فضای صندوق نیز برتری با نماینده ایران‌خودرو است.

اما تارا هم میتواند به عنوان دیگر رقیب شاهین مطرح باشد. چراکه هر دو خودرو از پلتفرم‌های جدید برخوردارند و طبق ادعای کمپانی‌های وطنی از نظر ایمنی پیشرفت محسوسی نسبت به اسلاف خود داشته‌اند. خودرو شاهین از طراحی ظاهری هماهنگ‌تری بهره می‌برد، به لطف پرخوران توربو گشتاور بالاتری دارد و از برخی آپشن‌های اضافه نظیر سانروف (در قیاس با تارا دنده‌ای) برخوردار می‌باشد. اما در طرف مقابل تارا با پیشرانه 16 سوپاپ تنفس طبیعی خود در قیاس با موتور 8 سوپاپ توربوشارژر شاهین استهلاک و دردسرهای نگهداری کمتری خواهد داشت، کابین شکیل‌تری در اختیارتان قرار میدهد و با ارائه سیستم کنترل پایداری الکترونیکی و کروزکنترل میتواند رفاه و اسایش بیشتری به دنبال داشته باشد.

در خصوص 207i صندوقدار هم میتوان گفت که شرایط نماینده پژو از نظر استهلاک و فرمان‌پذیری اندکی بهتر است اما در عوض شاهین با پلتفرم جدیدتر و ایمن‌تر، آپشن‌های بیشتر و از همه مهمتر فضای بسیار بهتر برای سرنشینان عقب میتواند گزینه کامل‌تری به حساب آید.